Macro, profunditat de camp i perpendicularitat

Una de les coses més importants i que si tenim en compte ens farà augmentar ràpidament el nivell de les nostres fotografies en el macro es tenir en compte la reduïda profunditat de camp amb la que podem comptar al treballar a tant curtes distàncies. Vet aquí el que hem de tenir en compte abans de disparar:

  • Només una fracció molt petita dels plans de la imatge sortirà enfocada.  Per exemple, si disparem amb una càmera DSLR, amb una focal de 90mm, amb un diafragma de f/8 a una distància de mig metre del subjecte, només sortirà enfocat el que estigui aproximadament a una distància d’entre 50 i 51 cm. Tot el que estigui per davant o per darrere d’aquesta distància estarà desenfocat.

Això significa que només tenim un centímetre de marge de profunditat de camp, i en aquest centímetre hi hem de col·locar tot el que volem que surti enfocat.

 DSC_8229En aquesta imatge veiem clarament com el borinot està enfocat, però la planta, que s’en va enrere, surt del pla d’enfoc i de seguida queda desenfocada.
  • Això ens porta directament a parlar de pla focal i perpendicularitat; Procurant que el nostre motiu estigui perpendicular a la càmera, aconseguirem que no surti d’aquest petit marge d’enfoc que tenim, i així tot el que es d’interés ho tindrem enfocat:
DSC_7456En aquest cas, tot està pràcticament a la mateixa distància, i el nostre petit rang de profunditat de camp és suficient per a que tot quedi perfectament enfocat.

Està clar  que les possibilitats creatives del desenfoc en el macro són moltes i molt variades, podem generar efectes visuals molt interessants;  però estem convençuts que per poder ser creatius d’una manera controlada, primer hem de saber com fer una fotografía “tècnicament correcta”.  Allò de “Oh, mira que xulo que m’ha quedat per casualitat, però no sabria com tornar-ho a fer” està molt bé per a jugar una estona, però si realment ens apassiona el que fem, voldrem controlar la tècnica per aconseguir aquella imatge que hem creat a la nostra ment, i està clar que els nostres resultats a la llarga seràn molt més atractius.

 abelleta

En aquesta imatge, aconseguim el nostre objectiu amb un enfoc selectiu controlat; Normalment la flor, pel seu tamany i el seu color groc llampant, hauria de cridar la mirada de l’espectador molt més que l’insecte; desenfocant la flor i deixant només l’insecte enfocat, conseguim que la vista es centri de seguida en l’insecte, ja que tot objecte que estigui enfocat crida molt més l’atenció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.